Jan Muës

Ik maakte een beeld van mijn vriend Jan Muës in een periode dat we elkaar vaak zagen. Een beeld in een houding die hem typeerde. Een beeld op de Zig-Zag stoel van Gerrit Rietveld.

Jan Muës werd geboren als tweede telg van zeven in een woelig en prettig gestoord, artistiek Zichems volksnest. Als negenjarige kornuit blies hij al een aardig stukje op de cornet en imiteerde hij vrolijk zijn idool Louis Armstrong. Hij was in de ban van Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Spike Jones, Fred Astaire en alle musicals.
Op jonge leeftijd volgde hij al trompetlessen aan de Diestse muziekacademie en toen hij vijftien was, behaalde hij daar de regeringsmedaille. Later studeerde hij jazzimprovisatie, compositie en arrangement aan de Antwerpse Jazzstudio.
Met zijn kwartet en septet speelde hij op nationale en internationale festivals en podia: Middelheim, Milaan, Madrid, Cambridge, Berlijn, de Gentse feesten, Amsterdam, de World Expo in Sevilla, enz.  Ook was hij muzikale gast  op radio en tv: De Zevende Dag, De Lange Mars, Vuurvogel, Neon, KLARA (Tribute to Chet Baker), het Radio 2 Jazzcafé, Histories, enz. Jan was ook jaren de eerste solist in het orkest en combo van François Glorieux en speelde in het BRT Jazzorkest. Als solist speelde hij met het Vlaams Radio Orkest o.l.v. François Glorieux.
Voor zijn oeuvre als componist-arrangeur kreeg Jan in 1997 de vijfjaarlijkse SABAM Award. In opdracht van KLARA nam hij in 2004 het album Jan Muës Cool Cargo op (LC music). Hij onderwees ensemble en trompetimprovisatie aan de Antwerpse Jazzstudio, gaf clinics en workshops in Dworp, Brugge en het conservatorium van Brussel.
Sinds vele jaren staat Jan Muës in de Belgische jazzscène bekend om zijn melodieuze improvisatiestijl. Alle mogelijke sferen en emoties weet hij op zijn instrument te vertolken. Naast zijn optredes met The Jan Muës Quartet doceert hij trompet en improvisatie aan de Jazzacademie in Overijse. Jan zetelt jaarlijks zowel in de SABAM jury als in de jury van het International Jazz Festival in Bilbao, Spanje.

Naast muzikant is Jan Muës ook een zeer gedreven beeldend kunstenaar. Behalve jazzmuziek studeerde hij in Antwerpen ook schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten.
Daar ontwikkelde hij een geheel eigen artistieke stijl, waarmee hij het leven schenkt aan magisch-realistische schilderijen en tekeningen. Speels, ironisch en verhalend zijn maar enkele van de kenmerken die zijn werk typeren. Elk schilderij vertelt een verhaal dat op Jans eigen belevenissen en ervaringen gebaseerd is.
Vliegtuigen en poppenkasten hebben een grote symbolische waarde voor hem en komen dan ook regelmatig in zijn werken terug. Sinds zijn kindertijd is hij er door bezeten. Omdat hij ook zelf vaak het onderwerp is van zijn aquarellen, gebeurt het dat mensen hem vragen of hij een narcist is. ‘Ja, natuurlijk,’ antwoordt hij dan steevast, ‘maar dan met de nadruk op nar!’

  • datum: oktober 1999
  • opdrachtgever: Eigen werk
  • materiaal: Kunsthars
  • afmetingen: 65 cm x 85 cm - 145 cm Hoog
  • url: www.janmues.be
  • locatie: Jan Muës - Scherpenheuvel-Zichem