STADSZICHT 2

Momunentale trap van de Kruisherenkerk te Diest.

Deze werken werden gemaakt voor de overzichtstentoonstelling van 2015 in het stedelijk museum te Diest. De titel van de tentoonstelling was Stadszicht en verwijst naar vier nieuwe werken die voor de tentoonstelling gemaakt werden: drie reliëfs van 100 x 70 cm en ééntje van 100 x 140 cm. Elk werk toont een stukje Diest. Vergeet de toeristische postkaart maar kijk met de ogen van de zes- tot tienjarige jongen die ik was toen ik van de Valleilaan naar de Peetersstraat de weg naar school bewandelde. Ik zag de Kruisherenkerk niet, ik zag - één meter hoog - enkel de monumentale trap voor de kerk.
Als Diestse inwoner loop ik al van kindsbeen af door de stad. Langs alle straten, gebouwen, pleinen, ... Tijdens deze verplaatsingen zie ik de gebouwen en de stad niet zoals ze op de bekende postkaarten wordt uitgebeeld. Ik heb een ander zicht van de stad. Als ik wandel is mijn hoofd meer naar de grond gebogen en zie ik tijdens de snelle passage alles vanaf de grond tot ongeveer ooghoogte.
Al het Diestse erfgoed ziet er dan anders uit. Toch blijkt dat details vaak voldoende zijn om het betreffende gebouw of de betreffende locatie feilloos te herkennen.


  • opdrachtgever: Eigen werk
  • materiaal: Kunsthars
  • afmetingen: 100 x 70
  • locatie: Eigen atelier